Ervaringen van vrijwilligers

Soms komen je wensen uit...

Ik werk al 30 jaar in de ouderenzorg, eerst in de directe zorg en inmiddels al een hele tijd bij afdeling Opleidingen. Daardoor zag ik verschillende soorten zorg en de palliatieve/terminale zorg had iets speciaals. Het intense contact met de naasten, de mooie gesprekken met de zorgvrager maar vooral de sfeer die er heerst. Geen donkere, sombere momenten, maar juist warme herinneringen, verhalen van vroeger “weet je nog?”

Dus toen ik hoorde dat er in Udenhout een Bijna Thuis Huis zou komen, ben ik meteen naar de open dag gegaan en heb me ingeschreven als vrijwilliger. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nog geen moment spijt van gehad.

Ja, het is anders omdat het geen afdeling is met 20 bewoners, maar de aandacht en tijd die je kunt geven aan 1 of 2 gasten is zoveel meer waard. Soms heeft een gast geen zorg nodig, maar wil een potje kaarten of door de foto albums bladeren. Of we kijken samen naar een voetbalwedstrijd terwijl ik niets om voetbal geef. Of de gasten willen niet alleen zijn dus is naast het bed zitten en iemands hand vasthouden voldoende. Hoe mooi is dat?

Ja, het is verdrietig als iemand overlijd, maar als je dan weet dat je er samen met het team alles aan hebt gedaan om die laatste dagen of uren warme zorg te hebben gegeven, dan valt dat allemaal weg. En ja, ook ik kan dan een traantje laten, dan denk ik terug aan de momenten die ik samen met deze gast heb mogen meemaken of de verhalen die ik heb gehoord. Dan voel ik medemenselijkheid en geen verdriet.

Soms komen er familieleden die hier niet mee om kunnen gaan, die moeite hebben met afscheid nemen, die nog van alles wensen, die er gewoonweg nog niet klaar voor zijn. Dat zijn soms moeilijke gesprekken, maar dan doet een arm om iemands schouder veel en zijn er geen woorden nodig maar twee goede oren om te luisteren. Ook voor ons als vrijwilligers is er nazorg die wordt gegeven door Nicole. Even een telefoontje hoe het is gegaan, even een kopje thee om te vertellen hoe je er zelf in staat.

Kortom het is fijn om iets waardevols voor een ander te doen en wat is waardevoller dan het leven?

Natascha